Johan_T_web

Nyfiken på… Johan Törnblad, Ekonomichef

Johan är ekonomen som du hittar lika glad bakom en årsredovisning som i skidspåren eller på handbollsplanen.

Varför valde du att läsa ekonomi?
Viljan att lära mig något tror jag. Sen har jag väl alltid haft ett litet sifferintresse. När det skulle väljas väg, ville jag inte bli ingenjör eller läkare så jag valde bort det spåret och då tyckte jag att jag lika gärna kunde få någon extra kunskap istället för ren samhällsvetenskap. Sen fastnade jag för ekonomi, som i sig är ett väldigt brett område. Jag vill koppla mjukare sidor och verksamhetsutveckling till siffrorna så att de betyder något för alla.

Vad gjorde du innan Scandinavian Eyewear?
Jag har via ekonomi också arbetet en hel del med affärssystem och andra IT-system. Innan jag kom till Scandinaivan Eyewear jobbade jag som konsult och projektledare för IT-projekt på Husqvarna AB. Mycket riktat mot verksamhetsstöd men också masterdata såsom artikel-, kund- och leverantörsdatabaser. Innan flytten till Jönköping jobbade jag som ekonomichef på Cross Sportswear med bas i Mölndal. Cross designar och säljer skid- och golfkläder i Sverige och i många andra länder. Min bakgrund har jag egentligen inom telekombranschen där jag arbetat som ekonom i olika roller, ofta i någon form av internationell miljö.

Varför lockade tjänsten på Scandinvian Eywear?
Produkten, möjligheterna för företaget och min chans att påverka. Det är viktigt för mig att bakom siffrorna ha en produkt eller verksamhet som jag kan relatera till och som även andra i min omgivning är intresserade av. Glasögon har ju komponenter av mode, varumärken och något som många har en relation till. Scandinavian Eyewear har som företag delar av både det lilla och stora. Det gillar jag. Vi i Norden är inte så många och det gör att man känner alla och får jobba lite bredare i sin roll, då tycker jag det är lättare att känna att det jag gör faktiskt kan göra skillnad. I det större perspektivet så verkar vi i en internationell miljö, vilket jag verkligen gillar. Huvudkontor utanför New York och en nära relation med europakontoret i Amsterdam gör att den lilla världen i Jönköping känns lite större. Tycker också det är roligt att jobba med andra kulturer och människor med andra infallsvinklar. Jag ser en otrolig möjlighet att bygga vidare på det som idag finns inom organisationen. Människorna, mångårig produktkunskap, starka varumärken, samt stöd från en större organisation med muskler och internationellt starka varumärken gör att vi har en bra verktygslåda att jobba med. Detta i kombination med att användandet av glasögon och behovet av att utrycka vår personlighet ökar, vilket borde göra framtiden för glasögonförsäljning ljus.

Som alltid med ett nytt jobb har det varit hektiskt. Men roligt! Roligast är i början att lära känna verksamheten, affären och människorna för att förstå hur allt hänger ihop.

Fakta

Namn: Johan Törnblad
Ålder: 40 år
Familj: Min fru Caroline och mina två tjejer Annie 7 år och Moa 4 år.
Fritidsintresse: Vänner, familj och idrott av alla de slag. Gärna med bollar inblandade eller skidor på fötterna.
Favoritbåge: Som ekonom den som säljer bäst…, men annars så gillar jag Oscar Jacobsons kollektion. 7789 Plymouth gillar jag, även om just mitt ansikte inte bär upp den. Min första Skaga-båge är en 2500 Jussi som jag trivs utmärk i!
Drömmer om: Att må bra och sprida energi till de som finns runt omkring mig i olika sammanhang. Jag vill att andra ska känna att jag betytt något för dem.
Framtid: Min ambition är att jag ska vara en del i att Scandinavian Eyewear tar rätt steg framöver för att bli ännu bättre och lönsammare. Jag ser fram emot att över åren se effekterna av det arbete vi lägger ner och jag vill utvecklas med företaget.