Att vara kunglig hovleverantör är en kvalitetsstämpel på varumärken, tjänster och produkter. Det är sammankopplat med att vara världsledande och ett prima exempel på svensk design. Det innebär också att man är ett ”varumärke” för Sverige, när kungaparet åker på resor utomlands har de ofta med sig gåvor som kommer från någon av hovleverantörerna. Det som är särskilt unikt med att vara kunglig hovleverantör är att vilket företag som helst inte kan säga sig vara detta, utan det krävs att H.M. konungen beviljar titeln.

Idag finns det i Sverige drygt 130 företag som är hovleverantörer. Med jämna mellanrum omprövas hovleverantörskapet för att kontrollera att företaget inte har misskött eller ändrat inriktning på sin verksamhet. Såklart, ska företaget också ha ett gott rykte och hålla sig till god etik. Hovleverantörskapet grundar sig på att företag har levererat produkter eller utfört tjänster i minst fem år till kungafamiljen samt har en god ekonomi och är föredömliga ambassadörer.

 

Det är en hedersutnämning att bli beviljad titeln kunglig hovleverantör. Scandinavian Eyewear har haft denna titel sedan 1983 och vi är stolta över att fortfarande kunna titulera oss som hovleverantör. Vårt eget varumärke Skaga har under snart 70 år präglat den svenska glasögonmarknaden. Vi är idag det enda glasögonföretaget som är beviljade som hovleverantörer. För oss är svensk design, hållbarhet och kvalitet viktiga grundläggande faktorer som genomsyrar vårt arbete. Sigvard Bernadotte arbetade på företaget som designer i över 10 års tid och var med och formade vår historia och tidlösa klassiker.

Sigvard Bernadotte.

 

Som Kunglig hovleverantör är vi medlemmar av Hovleverantörsföreningen. Vi träffas årligen och byter erfarenheter och nätverkar. Våra årsmöten hålls sedan en tid tillbaka på det Kungliga Slottet i Stockholm och Karl XV-salen. I år fick vi dessutom besöka utställningen ”Kungliga Brudklänningar” och få en privat visning. Med var även hovleverantören Pär Engsheden som är designern bakom H.K.H Kronprinsessan Victorias brudklänning.​

Pär Engsheden & Liza Manestam.

 

Vill du veta mer om Hovleverantörsföreningen eller se vilka fler företag som fått utnämningen? Besök gärna www.hovlev.se för mer information.