I februari 2017 tog Calvin Klein ett första steg in i framtiden då Raf Simons presenterade sin första kollektion för varumärket. En europeisk twist på det amerikanska arvet. Att ta ett av USAs mest ikoniska varumärken, som under årtionden ridit på vågen av sitt namn, och göra något helt nytt utav det är inte lätt. Att då samtidigt behålla dess kärnvärden adderar ytteliggare en dimension av komplexitet.

Calvin Klein handlar om minimalism, men också om sex och provokation. Historiskt sett har Calvin Klein varit stora när det kommer till denim, underkläder och dofter, allt boostat av dess fantastiska marknadsföringsmaskin som nu tagit an en ny strategi. Kampanjsamarbeten med både Andy Warhol och Kardashian familjen kommer, enligt BoF, har större inverkan på företaget än enbart Simons design.

Den nya strategin har gjort Calvin Kleins olika produktkategorier mer harmoniserade och gett hela varumärket samma känsla. Något som tidigare saknats. Försäljningen har ökat och antalet nya dörrar som öppnats för den nya ready-to-wear kollektionen Calvin Klein 205W39NYC har gått från 34 till över 300 under Simons första säsong. BoF rapporterar även att andelen slutsålda varor är stor i jämförelse med siffror från liknande varumärken så som Hugo Boss och DKNY. Man menar på att Calvin Klein är det varumärket som presterar bäst i sin bransch just nu och har tagit stora marknadsandelar, framför allt i Europa. Mycket tack vare att Simons ser det amerikanska varumärket från ett europeiskt perspektiv.

Buzzen online kring varumärket har också ökat markant och Calvin Klein har idag över 11 miljoner följare på Instagram och hashtagen #MyCalvins är stark. Det som är mest intressant i BoFs analys av Calvin Klein är att när man bryter ner varumärket till produktkategorier, är Calvin Klein solglasögon den kategori som personer söker efter mer än någon annan kategori. Detta innebär fantastiska möjligheter för Calvin Kleins fortsatta frammarsch i glasögonbranschen och framtiden ser ljus ut.

Man kan tydligt se att effekterna av Raf Simons övertag av Calvin Klein har varit enormt positiva för varumärket. Ta chansen och följ med oss på Calvin Klein resan som bara har börjat!