Internet tar Sverige och världen med storm och den digitala tekniken går i rasande fart. Likaså går modet framåt, vi ville därför gärna klä oss som våra förebilder. Många unga inspirerades av tjej- och pojkband, till exempel Spice Girls och Backstreet Boys, som under denna tid dominerade musikvärlden.

I början av 90-talet var Skaga nordens största glasögontillverkare. Under årtiondet svängde glasögontrender mot metall och Skaga, som tillverkare av plast och vid denna tidpunkt ännu inte hade någon metalltillverkning, stod inför ett allvarligt dilemma. Efter att ha analyserat marknaden valde man att ta fram produkter för en yngre målgrupp, vilket resulterade i att Skaga började tillverka och sälja bågar även för barn.

Skaga Ultra och Skaga Ceroid var två bågar som annonserades som de lättaste och tunnaste bågarna som någonsin gjorts. Skaga Ultra var dessutom tillverkad i naturmaterial vilket gjorde bågen allergivänlig. I samma veva gjordes bågar i det nickelfria materialet Nov-aloy som är snarlikt titan till utseendet. Materialet är mycket svårarbetat men Skaga utvecklade en unik metod för att hantera det. Nov-aloy gav hållbara och prisvärda glasögon och användes vid tillverkningen av Skagas barnglasögon.

 

Visste du att…

• År 1996 firar Kung Carl XVI Gustaf sin 50-årsdag.

• Sverige går med i EU.

• En liter mjölk kostade fyra kronor och 80 öre.

• Det första rymdteleskopet Hubble sköts upp med STS-31.

• Ericsson & Nokia var först med att lansera digitala mobiltelefoner.